RESOLUCIÓ EDU/146/2022, de 26 de gener, per la qual es convoquen les proves d’accés als cicles formatius de formació professional i als cicles formatius d’arts plàstiques i disseny, les proves de caràcter general d’ensenyaments esportius i les proves d’accés a les formacions esportives de nivell 1 i de nivell 3, corresponents a l’any 2022.
Inscripció: a partir de les 9 h del 14 de març de 2022 i fins al 24 de març de 2022 a les 23.59 h.
Ultim dia de pagament de la taxa és el 25 de març de 2022, abans de les 22.00 h.
Presentació de la documentació per a les proves: 21 d'abril al 4 de maig de 2022
Proves:
Part comuna: comença a les 16.00 hores del 10 de maig de 2022
Part específica: comença a les 16.00 hores del 2 de maig de 2022
Per accedir als cicles formatius de formació professional el curs 2022-2023, cal estar en possessió d'un dels títols que estableix la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre. També s'hi preveu l'accés mitjançant la superació d'una prova d'accés, que és regulada i convocada anualment pel Departament d'Educació.
D'altra banda, per accedir als cicles formatius de grau mitjà i de grau superior d'arts plàstiques i disseny és necessari tenir, respectivament, el títol de graduat en educació secundària obligatòria, o títol declarat equivalent, i el títol de batxiller, o títol declarat equivalent, i superar, a més a més, una prova específica, d'acord amb el Reial decret 596/2007, de 4 de maig, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments professionals d'arts plàstiques i disseny, i el Decret 28/2014, de 4 de març, d'ordenació general dels ensenyaments professionals d'arts plàstiques i disseny, i de modificació del Decret 284/2011, d'1 de març, d'ordenació general de la formació professional inicial. Així mateix, també es permet l'accés a les persones que, sense posseir el requisit de titulació, superin una prova regulada pel Departament d'Educació.
Així mateix, d'acord amb el Reial decret 1363/2007, de 24 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments esportius de règim especial, i el Decret 25/2014, de 25 de febrer, d'ordenació general dels ensenyaments esportius de règim especial, per accedir a aquests ensenyaments cal estar en possessió de la titulació corresponent a més de la superació d'una prova específica o acreditar mèrits esportius en determinades especialitats d'aquests ensenyaments. L'accés sense titulació requereix, un cop més, la superació d'una prova de caràcter general regulada per l'Administració educativa, a més a més del compliment de la resta de requisits.
En relació amb l'accés a les formacions esportives de nivell 1 i de nivell 3, l'Ordre ECD/158/2014, de 5 de febrer, regula els aspectes curriculars, els requisits generals i els efectes de les activitats de formació esportiva, als quals es refereix la disposició transitòria primera del Reial decret 1363/2007, de 24 d'octubre, i preveu que és possible l'accés a aquests ensenyaments sense titulació si se supera la prova d'accés de caràcter general prevista en l'esmentat Reial decret.
Als efectes d'aquesta convocatòria, s'entenen inclosos dins del concepte d'ensenyaments esportius, tant els ensenyaments esportius com les formacions esportives de nivell 1 i de nivell 3.
La Resolució EDU/1686/2019, de 18 de juny, per al qual s'organitza el curs de formació específic per a l'accés als cicles de grau mitjà i el curs de preparació per a la incorporació als cicles de grau superior, modificada per la Resolució EDU/1929/2019, de 9 de juliol, determina els efectes de la superació d'aquests cursos en relació amb les proves d'accé
La Resolució EDU/2638/2020, de 26 d'octubre, relativa als efectes de la superació dels programes de formació i inserció, determina que la superació dels programes de formació i inserció en centres públics o en centres privats autoritzats a impartir els ensenyaments de l'educació secundària obligatòria, per l'alumnat que reuneixi els requisits previstos, comporta la superació del curs de formació específic per a l'accés als cicles de grau mitjà dels ensenyaments de formació professional del sistema educatiu als efectes que se'n derivin.
En relació amb la formació de preparació de les proves d'accés, la Resolució EDU/2172/2021, de 6 de juliol, publica la relació de centres educatius que ofereixen la formació per a la preparació de proves d'accés als cicles formatius el curs 2021-2022.
En relació amb la formació de preparació de les proves d'accés als cicles formatius d'arts plàstiques i disseny la Resolució ENS/2491/2011, d'11 d'octubre, de la formació per a les proves d'accés als cicles formatius d'arts plàstiques i disseny, modificada per la Resolució ENS/1585/2014, de 2 de juliol, per la qual es modifica el coeficient aplicable a la qualificació obtinguda en el curs de preparació i en la formació de les proves d'accés als cicles formatius, estableix la formació per a les proves d'accés als cicles formatius d'arts plàstiques i disseny; i la Resolució EDU/3563/2021, de 25 de novembre, publica la relació d'escoles i centres que duran a terme la formació per a les proves d'accés als cicles formatius d'arts plàstiques i disseny, en el curs acadèmic 2021-2022.
Per això,
Resolc:
-1 Convocar les proves d'accés als cicles formatius de grau mitjà i grau superior de formació professional planificats per al curs 2022-2023, d'acord amb el contingut que s'especifica a l'annex 1 d'aquesta Resolució.
El calendari d'actuacions de la prova restringida d'accés als cicles formatius de grau mitjà de formació professional per a alumnes provinents d'un PFI, és el que consta a l'apartat 20 de l'annex 1 d'aquesta Resolució.
-2 Convocar les proves d'accés i les proves específiques d'accés als cicles formatius de grau mitjà i grau superior d'arts plàstiques i disseny planificats per al curs 2022-2023, d'acord amb el contingut que s'especifica a l'annex 2 d'aquesta Resolució.
-3 Convocar les proves d'accés de caràcter general als cicles de grau mitjà i grau superior d'ensenyaments esportius de règim especial planificats per al curs 2022-2023, d'acord amb el contingut que s'especifica a l'annex 3 d'aquesta Resolució.
-4 Atesa la situació de pandèmia mundial en què ens trobem i d'acord amb els requeriments que en cada moment facin les autoritats sanitàries competents, els calendaris i els termes previstos, en aquesta resolució, es podran veure modificats per preservar la seguretat sanitària dels participants. Si aquest fos el cas, els nous calendaris d'actuació i els nous termes (en relació amb la forma de presentació de la documentació), es faran públics a la pàgina web del Departament d'Educació (educacio.gencat.cat) i en els webs dels centres implicats en cada tipus de prova.
Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, les persones interessades poden interposar recurs d'alçada davant el conseller d'Educació, en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la seva publicació al DOGC, segons el que disposen l'article 76 de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques o qualsevol altre recurs que considerin convenient per a la defensa dels seus interessos.
Barcelona, 26 de gener de 2022
Raquel Garcia i Sevilla
Directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa