RESOLUCIÓ INT/1440/2023, de 26 d'abril, per la qual es modifica la base 6.5 de la Resolució ARP/1352/2020, d'11 de juny, de convocatòria de procés selectiu per a l'accés a la categoria d'agent de l'escala bàsica (grup C, subgrup C1) del Cos d'Agents Rurals (núm. de registre de la convocatòria 01/20).
Per la Resolució ARP/1352/2020, d'11 de juny, es va convocar el procés selectiu per proveir 50 places, de les quals 5 corresponen al 10% addicional, de la categoria d'agent de l'escala bàsica (grup C, subgrup C1) del Cos d'Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya (núm. de registre de la convocatòria 01/20), d'acord amb les bases que figuren al seu annex 1 i següents. Aquesta Resolució es va publicar en el DOGC núm. 8158, de 19.6.2020.
La base 6.5 de la Resolució ARP/1352/2020, referida a la quarta fase: període de pràctiques, estableix que es convocaran al període de pràctiques, de caràcter obligatori i eliminatori, les 50 persones amb millor qualificació global sumant les tres primeres fases del procés selectiu (fase d'oposició, fase de concurs i fase formativa de caràcter selectiu), respectant la distribució de places per torn de participació establerta a la base 1.1. En cas d'empat en la puntuació global, el primer criteri de desempat serà la puntuació més alta en la fase formativa de caràcter selectiu. Si persisteix l'empat, s'aplicaran, en el mateix ordre, els criteris de resolució d'empats que indica la base 6.2.10.
Al llarg del procés de selecció, s'ha observat un canvi normatiu que obre noves oportunitats a les persones que superen processos selectius, havent demostrat coneixements i aptituds, però que en canvi queden sense possibilitat d'accedir a les places convocades. Així, aquestes modificacions normatives, juntament amb la situació actual del Cos d'Agents Rurals, amb una mitjana d'edat elevada per manca de convocatòries en la dècada dels anys 2010-2020, i la constant pèrdua d'efectius, han palesat la necessitat d'ampliar el nombre de persones que han de ser cridades a seguir la fase de pràctiques, per tal d'aprofitar el potencial d'aquests aspirants ja formats.
Mantenir la base 6.5 en la redacció actual suposaria mantenir un acte desfavorable per a tot un seguit de persones que seria contrari als principis de bona administració i eficiència en la gestió dels serveis públics. A més, no es veuria alterat el principi d'igualtat ja que aquesta modificació esdevindria favorable per a totes les persones aspirants que han superat el curs selectiu. Els aspirants eliminats per no haver superat proves anteriors no resulten directament afectats per aquesta modificació en la mesura que ja haurien quedat descartats en les anteriors fases pel fet de no haver superat les proves corresponents, amb independència de quantes persones, finalment, es decideixi convocar al període de pràctiques.
Per tot el que s'ha exposat, en ús de les competències que em confereix l'Acord GOV/91/2017, d'11 de juliol, d'atribució de competències als departaments de la Generalitat en matèria de funció pública, i d'acord amb la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,
Resolc:
Modificar la base 6.5 de la Resolució ARP/1352/2020, d'11 de juny, de convocatòria de procés selectiu per a l'accés a la categoria d'agent de l'escala bàsica (grup C, subgrup C1) del Cos d'Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya (núm. de registre de la convocatòria 01/20), que queda redactada de la manera següent:
“Es convocaran al període de pràctiques, de caràcter obligatori i eliminatori, les 55 persones amb millor qualificació global sumant les tres primeres fases del procés selectiu (fase d'oposició, fase de concurs i fase formativa de caràcter selectiu), respectant la distribució de places per torn de participació establerta a la base 1.1. En cas d'empat en la puntuació global, el primer criteri de desempat serà la puntuació més alta en la fase formativa de caràcter selectiu. Si persisteix l'empat, s'aplicaran, en el mateix ordre, els criteris de resolució d'empats que indica la base 6.2.10.
”El període de pràctiques tindrà una durada de sis mesos de servei efectiu als serveis i les demarcacions territorials que, segons la seva activitat, siguin més adequats per a la formació integral de les persones aspirants i el particular coneixement de l'estructura i el funcionament de les tasques assignades a la categoria d'agent de l'escala bàsica (grup C, subgrup C1) del Cos d'Agents Rurals, a més de garantir el coneixement del territori i de les tasques pròpies de l'àmbit rural.
”Un cop finalitzat el període de pràctiques, el cap de la unitat orgànica on la persona participant hagi realitzat el període de pràctiques emetrà un informe d'avaluació de les pràctiques de cada persona participant, la qual podrà fer-hi les al·legacions que consideri oportunes.
”Aquest informe d'avaluació i la documentació adjunta, si escau, formaran l'expedient d'avaluació de pràctiques de la persona participant, que s'haurà de trametre al Tribunal Qualificador perquè estableixi la qualificació d'apte o no apte, segons els criteris d'avaluació prèviament aprovats. La qualificació de no apte ha d'anar acompanyada de l'informe motivat corresponent i comportarà l'exclusió del procés selectiu.
”Durant la fase de pràctiques, les persones participants percebran les retribucions bàsiques i les retribucions complementàries establertes per a la categoria d'agent de l'escala bàsica (grup C, subgrup C1) del Cos d'Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.
”Resten exemptes de fer el període de pràctiques les persones que hagin prestat servei en llocs de treball de la categoria d'agent de l'escala bàsica (grup C, subgrup C1) o d'agent auxiliar de l'escala auxiliar (grup C, subgrup C2) durant un mínim de sis mesos, sempre que n'hagin obtingut una avaluació positiva.”
Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, les persones interessades poden interposar, potestativament, recurs de reposició davant la persona titular del Departament d'Interior en el termini d'un mes, a comptar de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució al DOGC, d'acord amb la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o bé directament recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà de la seva publicació al DOGC, de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sens perjudici que puguin interposar qualsevol altre recurs que considerin convenient per a la defensa dels seus interessos.
Barcelona, 26 d'abril de 2023
Joan Ignasi Elena i Garcia
Conseller d'Interior